Irisnebulosan

825 kr3300 kr

Artikelnr: 1500 Kategori:

Beskrivning

Irisnebulosan(NGC7023)

Denna reflektionsnebulosa med sin dramatiska struktur och vackra blå färg som kontrasteras mot de omgivande rostbruna molekylära molnen, har fått sitt namn efter den blomma den påminner om. Det finns dock de som tycker att baserat på utseendet så hade ett mer passande namn varit ’Fjärilsnebulosan’ . Den återfinns i konstellationen Cepheus nära Polstjärnan och därför ofta högt upp på natthimlen på nordiska breddgrader.

I ett astronomisk perspektiv befinner sig nebulosan i vårt absoluta grannskap, på enbart ca 1300 ljusårs avstånd och strax utanför oss i förhållande till vår egen galax centrum. Storleken är ca 6 ljusår. Det tar alltså 6 år att färdas från en sidan av nebulosan till den andra, om man färdas i ljusets hastighet.

Irisnebulosan utgör ett område av aktiv stjärnbildning i tidiga faser och den centrala ljusstarka stjärnan (HD 200775), som faktiskt är ett trippelstjärnesystem, vars ljus belyser de omgivande gasmolnen, är i ett så tidigt stadium i utvecklingen att den inte ännu lyser med nukleär fusionskraft. Den lyser istället endast tack vare gravitationskraftens förmåga att förtäta den vätgas stjärnan huvudsakligen består av och därmed höja temperaturen till sådana nivåer att den börjar lysa med värmestrålning. Gravitationen från stjärnans totala massa motsvarande mer än 8 ggr vår Sol (Kanipe J. Webb D. Vol 5, 2017, 212-220) och drar obönhörligt ihop vätgasen hos huvudstjärnan tills temperaturen blir så hög att väteatomer börjar slås ihop och bilda heliumatomer, en fusionsprocess som samtidigt frigör enorma mängder energi. När denna utåtriktade lyskraft  precis uppväger den inåtriktade gravitationskraften, slutar gasen att dras samman och stjärnan hamnar i ett jämviktstillstånd som sen kan vara i miljarder år.

Ytterligare information

Material

Papper – Fine Art Enhanced Studio, Plexiglas 4mm – Direktprint

Storlek

30X40cm, 50x70cm, 70x100cm